25 Ocak 2021 Pazartesi

Kurdeşen

Kurdeşen, alerjik olayların bir sonucu olarak ortaya çıkan deri döküntüleridir. Her yaşta görülebilir.
Aniden başlayan ve 6 haftadan kısa süren kurdeşenlere akut ürtiker denir. 6 haftadan uzun sürerse kronik ürtikerden bahsedilir. Ürtiker, anjiyoödem ile ilişkilendirilebilir. Göz çevresi gibi cildin gevşek olduğu bölgelerde ödem yani şişlik şeklinde anjiyoödem oluşur.
Üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında kurdeşen yaygındır. İlaçlar (penisilin, aspirin, diğer antibiyotikler, romatizma ilaçları gibi), yiyecekler (süt, çilek, yumurta, deniz ürünleri gibi), böcek ısırıkları, polen, hayvan kılı. Vücudun enflamatuar hastalıkları, SLE, tiroid hastalıkları, lenfoma, lösemi, akciğer kanseri, bağırsak kanseri ve meme kanseri gibi hastalıklarda kronik kurdeşen oluşur. Mide ülserlerine neden olan helicobacter pylori mikrobunun varlığında kronik kurdeşen yaygındır.
Stres ve kaygı gibi psikolojik faktörler kovanları şiddetlendirir. Kurdeşenlerde depresyon gelişme olasılığı vardır.

SEMPTOMLAR, SEMPTOMLAR VE YORUMLAR


 
30 cm'ye kadar farklı çaplarda, etrafı kırmızı, ortası kaşıntılı, soluk renkli deri döküntüleri lekeleridir. Deriden hafif kabarıktır. Üzerine basılarak solacaktır.
Akut ürtiker aniden başlar ve genellikle 24 saat içinde kaybolur. 6 haftadan uzun sürmez. 6 haftayı geçerse kronik ürtiker olarak kabul edilir. Ürtiker iz bırakmadan iyileşir.
Anjiyoödemde cildin gevşek kısımlarında şişlik oluşur. Sıklıkla göz çevresinde, dudak çevresinde ve cinsel organlarda görülür. Yanma hissi kaşıntıdan daha fazlasıdır.
Trakeada ödem oluşursa nefes darlığı, çarpıntı, solunum durması ve ölüm meydana gelebilir.
Kurdeşene neden olan maddeyi bulmak için deri testleri kullanılır. Kronik ürtikerde kan analizi, hormon analizi ve gerekli ileri testler değerlendirilir.


TIBBİ TEDAVİ
Hastaneye yatırılan hastaya antihistaminik ve kortizon enjeksiyonları yapılır. Hastanın sonraki takibi ve tedavisi dermatoloji (cilt hastalıkları) veya alerji-immünoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır.
Tedavide ilk yapılması gereken, kurdeşene neden olan maddelerden uzaklaşmaktır. İlaç tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar antihistaminiklerdir. Örneğin difenhidramin, loratadin, setirizin, desloratadin gibi ilaçlar verilir. Ağır vakalarda prednizon adı verilen kortizon tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinden fayda görmeyen kronik kurdeşen hastalarına aşı tedavisi yani immünoterapi uygulanır. Aşı tedavisinde alerjiye neden olan madde aşı olarak çok seyreltilmiş miktarlarda deri altına verilir. Uzun bir süre boyunca aşılar tekrarlanır. Böylece vücudun o maddeyi tanıması sağlanır.


Kurdeşen nedir? Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? DİYET DEĞİŞİKLİKLERİ
Sebep bulunamazsa beslenme programı gözden geçirilir. Sıklıkla alerjiye neden olan besinler diyet listesinden çıkarılır. Bazı hastalarda sorunu çözer. Beyaz un, süt, yumurta, mısır, soya, turunçgiller, fındık, yer fıstığı, ceviz, domates, koruyucu veya katkı maddesi içeren besinler, kahve ve çikolata gibi besinler tüketilmez. Alerjiye neden olan bir gıda tespit edilirse diğer yiyeceklere başlanabilir. Yaklaşık 2 haftalık alerji riski diyeti, sorunun gıda kaynaklı olup olmadığını anlamaya yardımcı olur. Bazen diyetin aylarca veya yıllarca devam etmesi alerji atağının tekrar etmemesini sağlayabilir. Doktor gözetiminde takip edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder